30 Okt 2012

70. Donut Keledek

Orang dah lama buat donat ni saya baru nak belajar buat. Teringin pulak nak makan donut keledek yang menjadi satu hidangan feveret saya. Apa apa pun, jom kita layan dulu resepinye!
Bahan:
400g tepung gandum
11g ragi instant
200g keledek (asalnya ubi kentang)
2 sdm susu pekat manis
100g gula halus
75g mentega
1 biji telur
1/2 sdt garam
120 ml air

Gula aising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng
Cara:

1. Kupas keledek, rebus empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas, sejukkan.
2. Satukan tepung, gula dan yis. Gaul rata. Masukkan keledek lenyek dan bahan lain kecuali air. Gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang elastik.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain/plastik sehingga mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur dengan sedikit tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi sehinga mengembang.
5. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.  Salut dengan gula aising.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan