6 Okt 2012

48. Sagu Gula Merah

Ceewah! Petang petang cam gini teringin lak nak makan sagu, itupun lepas terjumpa sepeket sagu kat ceruk ceruk dalam peti ais. Air gula pun ada lagi lebihan buat cendol aritu. Susu cair pun ada, cantik!!! Apa lagi jom layang resepinye

Bahan:
1 bahagian sagu
3 bahagian air
Mulax rendam dalam gelas
20 minit kemudian, jeng! jeng! jeng!
Cara:
1. Rendam sagu dalam 1/2 jam bubuh pewarna kalau nak, pastu toskan.
2. Jerang air hingga mendidih, tuang sagu, kacau ngan api sederhana selama 6.5 minit hingga tak nampak mata ikan.
3. Dah masak, tuang dalam acuan, sejukan dan letak dalam peti ais.
4. Masa nak makan, tuang susu cair sikit & air gula merah, siap!!!

5. jangankan musim panas, musim tengkujuh pun sedap makan benda ni!
Bubuh susu cair/ santan & air gula
Air Gula:
300ml air, 300g gula merah, 200g gula pasir, 1/2 cmt , garam, pandan
Santan:
1 pati santan : 2 air suam, garam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan