15 Okt 2012

59. Murtabak 1Malaysia

Asyik makan murtabak singapura je, apa kata kita buat murtabak 1Malaysia pulak! Resepi nye ikut kat bawah ni

Bahan:
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sdm setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 tangkai daun sup
100 ml minyak masak
1 sdk garam dan secubit ajinomoto
10 kpg kulit popia besar
2 biji telur

Inti:
1. Bawang besar dan bawang putih di potong dadu pastu tumiskan. Bila bawang dah layu, masuk kari yang telah dibancuh dgn air. Goreng hingga pecah minyak dan masukkan daging cincang.
2. Apabila daging masak, masukkan kentang dan ajinomoto. Tambah sedikit air. Masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup dan garam. Ketepikan dulu.
3. Pukul telur di dalam mangkuk, masuk inti dan kacau sehingga sebati.
Murtabak:
1. Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat dan bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
2. Goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

Jeruk Bawang

1 biji bawang besar - dihiris halus
2 sdm cuka
1 sdm air
1/2 sdt garam
1 sdt gula
sedikit pewarna merah

~gaul semua bahan & simpan dlm peti. Makan bersama murtabak daging.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan