Asalamualaikum...
Hari hari makan lauk biasa je tidak lengkap kalo tak dapat makan masakan peberet kite kan kan kan.... mempersembahkan ASAM PEDAS....nak wat caner ..da memang peberet dari kecik smpai sekarang..nyumnyum.... sodap nye asam pedas.... hehe.... kali ni wat cara 1Malaysia...istimewanya blend skali daun kesum dan bunga kantan tu..aroma n rasanya menusuk2 gitu..fuhh... sukar digambarkan ngan kate2..hehe...da banyak kali wat guna cara ni memang mengancam!!!.... sodappp!
Bahan:1 ekor parang
1 sdm belacan serbuk
air asam jawa secukupnya
1 kiub ikan bilis (boleh ganti 1sdm udang kering yang dikisar)
garam secukup rasa
5 btg bendi
2 biji tomato - dibelah 4
1/2 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk lada hitam
Kisar:
20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan
1 labu kecil bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
1 kuntum bunga kantan
2 btg serai
5 batang daun kesum
Cara:
1. bersihkan ikan, lumur garam dan serbuk kunyit. Ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
3. Pastikan cili betul2 masak @ garing, masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit. Gunakan api yg perlahan
4. Masuk ikan, didih sebentar, masuk garam dan kiub ikan bilis/ udang kering.
5. Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan bendi & tomato.
6. Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biarkan seketika, tutup api dan sedia untuk di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan