1 kg beras lembut (beras nasi dagang dari Kelantan)
250 ml pati santan + 250 ml air (sukatan nasi-1 1/2 ruas jari)
(macam masak nasi biasa.. tetapi santannya dikurangkan 1 cm dari ukuran memasak nasi putih)
2 sdk garam halus
2 sdm halba
1.5 in halia dihiris batang macis
5 biji bawang merah ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
Cara:
1. Bersih beras & tos.
2. Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
3. Masukkan santan pekat + air & garam. Gaul rata semua bahan.
4. On rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak.
5. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.
Lauk:
1 ekor ikan tongkol yang telah direbus semalaman (1.3 kg seekor.. rebus dengan 2 sudu kecil garam & 6 keping asam gelugur & 1 cawan air).
100 ml pati santan + 3 cwn air (anggaran aje jadikan 5 cwn)
2 biji cili merah dibelah dua atau 10 biji cili padi hijau.
2 biji tomato dibelah 4
2 biji timun dipotong ikut suka
1 keping asam keping
garam secukup rasa
1 cawan air rebus ikan rebus
1 sudu besar gula merah
Kisar:
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sdt lada hitam
1.5 inci lengkuas
15 biji cili kering
2 sdt serbuk kunyit
segenggam kelapa parut dikisar berasingan dengan sedikit air
Cara:
1. Masukkan santan bersama bahan kisar, asam keping dan garam ke dalam periuk. Panaskan dan dikacau selalu
2. Bila kuah sudah cukup mendidih, masukkan ikan rebus dan biarkan reneh seketika.
3. Masukkan hirisan timun, cili merah dan kelapa parut. Kecilkan api.
Renehkan selama 20 minit/ sehingga kuah pekat dan naik minyak
4. Masukkan tomato, usik2 kejap kuah dan angkat.
Style Kelantan ni ada sambal, tak macam Terengganu yer...
Bahan:
1/2 biji kelapa parut
3 ulas bawang putih dihiris
4 ulas bawang merah dihiris
4 batang serai dihiris
4 ekor ikan kembung direbus & diambil isinya saja
garam & gula secukup rasa
Cara:
Campur semua bahan dan kisar, siap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan