5 Okt 2012

44. Pisang Goreng @ Goreng Pisang

Selamat Petang!....

Petang-petang gini.. memang sesuai sangat keluarkan resepi goreng pisang rangup, lembut di dalam krispi di luar.... Takyahlah pi beli, buat sendiri lagi sedap, jimat pun jimat terutama yg anak ramai... bolehlah cuba2 resepi ni, insya'Allah memang mantop.
Bahan:
400 ml air 
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 ml minyak masak
1 sdk garam

Cara:
1. Tuang air dalam bekas, masuk garam dan minyak. Masukan tepung dan sebatikan betulx. Takyah guna blender, guna whisker je dah memadai.
2. Panaskan minyak dengan api sederhana. Belah pisang ikut citarasa dan celup dalam tepung. 
3. Bila minyak dah panas, masuk pisang dan gorenglah seperti biasa. Dah masak, angkat, toskan dan makan dengan sambal kicap.
Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 cwn gula pasir
1 botol besar kicap cop Kipas Udang

Cara:

Blend cili, bawang dan gula hingga hancur/ halus. Campurkan ngan kicap, siap!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan