8 Okt 2012

54. Karipaf 1Malaysia

Hari ni nak kumpul pelbagai kaedah membuat kulit karipaf. Lepas pilihlah mana yg berkenan, ikut je. Sebenarnya saya nak cari resepi karipaf inti telur tapi dah terjumpa macamx kerenah membuat karipaf, layan je le!!!

Karipaf Giant

Bahan: Untuk doh boleh dapat 6 ketul karipap)

200 g tepung gandum
2 sdm marjerin
1/2 cwn air + 1/2 sdt garam

Cara: Gaul tepung dan marjerin sehingga sebati. Buat lubang di tengah dan tuang air dan uli macam biasa. Lepas tu rehatkan dalam bekas tupperware dalam 20 minit.

Inti: Tumis bawang putih, bawang merah dan campur dengan daging kisar. Letak serbuk kari sedikit dan garam.


Canai doh sehingga nipis dan sebesar mangkuk pinggan
Bahan untuk inti 2 biji telur dicampur dengan daging. Kemudian saya letak daun sup dan bawang. Inti karipap ni akan rasa seperti murtabak. Untuk inti ni boleh dapat 3 ketul karipap
Letak inti ditengah-tengah
Lepas tu kelim. Dari dulu saya memang fail bab kelim karipap. Belasah je. Kalau malas, gores je dengan garpu. Dah kelim terus masak guna api perlahan, guna telur kan takut nanti kulit karipap tu bocor kalau tunggu lama2 baru nak goreng.
Taraaa...dah siap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan