Nasi Kukus dan Ayam Goreng Berempah memang gandingan yang mantap. Tambah lak makan ngan sambal belacan yg sedap ni. First time ni baru nak wat nasi kukus ni. Biasa le, hari cuti2 cam gini rajin sket la nak masak2..selalu tu beli je kat kedai. Sesekali nak juga try masak sendiri, ialah kat luar sana, jemu jugak..balik2 mkn menda sama jerr.
Nasi kukus ni saya wat ikit macam nasi lemak kukus, cuma tambah sambal tumis ngan ikan kering bulu ayam. kalau ada ikan duri masak asam pedas lagi bagus!!!
guna bekas plastik pastu letak dalam kukus!!! |
Nasi
Bahan:
3 cwn beras (rendam 1 jam)1 cwn air
1 helai daun pandan (koyakkan)
Cara:
1) Cuci beras cam biasa dan rendam 1 jam pastu tos.
2) Masukkan daun pandan dalam air kukus, kukus beras ke dalam kukusan dan buat lubang supaya beras masak sekata.
3) Kukus beras selama 20 minit atau beras separuh masak.
4) Keluarkan beras dari kukus dan rendam dalam air selama 20 minit. Beras akan mengembang dan memanjang 1 x ganda.
5) Kukus semula beras tadi lebih kurang 10-15 minit.
6) Keluarkan beras tadi dan gaul dengan 1 cwn air. Biar seketika dlm 20 minit supaya air tadi menyerap masuk ke dalam beras.
7) Kukus lagi hingga nasi masak, kelihatan berderai dan cantik dlm 15 min.
Ayam
Perap:
8 ketul ayam (perasakan dgn garam kunyit)
1 sdm serbuk kari daging
1 sdt serbuk ketumbar
1 sdt serbuk jintan manis
1 sdt serbuk lada
1/2 sdt serbuk jintan putih1/2 sdt serbuk lada sulah
1 sdm minyak zaitun
Kisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
4 cm halia
Cara:
1. Gaul ayam dgn bahan perap dan bahan kisar, sebatikan. Perap dalam bekas plastik dan biarkan dalam peti ais selama 3 jam atau lebih baik semalaman. (Saya perap 1 jam sbb nak cepat)
2. Goreng hingga masak dengan api sederhana.
Sambal
Bahan:
10 biji cili padi
3 biji cili merah
3-4 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sdm ikan bilis
1 inci belacan
1 cubit garam
1 cubit gula pasir
3 biji limau kasturi atau 1 biji limau nipis
Cara:
1. Goreng ikan bilis sampai garing pastu masuk bawang yg dihiris, cili belah dua, bawang putih & belacan.
2. Angkat dan tumbuk hancur dlm lesung. Tambahkan garam, gula dan limau kasturi. Tumbuk limau ngan kulit2 skali.
3. Siap! boleh la tambah ikan kering bulu ayam!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan