Bila sebut pasal bubur kacang, mestilah kacang hijau ya tak? Ni memang kegemaran saya turun temurun tapi saya sorang je yang suka yg lain nengok je!
Bubur kacang ni spesel sket sebab digoreng dulu kacang tu, pastu rendam sat dalam air bagi dia kembang. Pastu rebus cam biasa. Memang wangi dan sedap bubur kacang ni.Tips ni saya dapat dari seorang kawan.
Bahan:
250 g kacang hijau
6 ulas isi durian
2 sdm biji sagu
1/2 biji gula melaka
4 sdm gula pasir
250 ml pati santan
1 in halia
2 helai daun pandan
2sdt garam
3 ltr air
Cara:
1. Sangai kacang hijau sekejap dgn api yang kecil lebihkurang 10 minit.
2. Rendam lak selama setengah jam (lagi lama lg bagus), pastu rebus cam biasa hingga empuk.
3. Masuk halia, gula nipah, gula pasir dan garam hingga gula hancur.
4. Masuk santan, daun pandan dan biji sagu, kacau selalu. Tunggu sagu bertukar jernih dan tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan