Ok lah kita cerita tentang resepi simple hari ni... ikan senangin bakar!!!
Ikan senangin ni bila bakar mmg sedap! isinyer lembut, manis dan sangat halus.... Kalau dah makan ikan ni, ikan terubuk ke, pari ke apa apa ke boleh letak sebelah dulu!!!
Amek 2 ekor ikan senangin, siang dan cuci bersih. Kemudian perap dgn kunyit, garam tambah 1 biji bawang putih. Lepas tu balutkan ikan dgn daun pandan dan semat kemas dgn lidi. Bakar atas kuali je pun boleh!
3 biji cili merah hiris halus
10 biji cili padi hiris halus
1/2 in belacan bakar tumbuk halus
1 biji bawang besar hiris halus
2 biji tomato saiz sederhana, didadu
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
4 tangkai daun kesom, dihiris halus
1 peket kecil kerisik
250 gram asam jawa + 6 camca besar air, ramas dan tapis jusnya
2 biji limau kasturi, perah jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Satukan semua bahan kecuali garam, gula dan jus limau kasturi, dalam satu bekas, jika pekat boleh tambah sedikit air. Kacau rata dan tambah garam secukup rasa dan juga gula. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau rata, rasa dan jika ok boleh hidangkan!!.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan