Memang sedap, kalau nak tau cubalah dulu, pastu baru leh komen! Kalau tak, layan dulu resepinya seperti di bawah
Doh:300 g tepung gandum
2 sdm marjerin - panaskan (nak bubuh semua minyak panas pun boleh)
4 sdm minyak sayur/ minyak panas
1/2 sdt garam
1/2 cwn air
Cara: Campur tepung, marjerin, minyak masak yang telah dipanaskan (kulit karipap yg rangup). Gaul rata guna garfu sebab panas. Bancuh garam dan air, masukan sikit2, uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Inti:
5 biji kentang@keledek - boleh juga dicampur
200 g daging@ayam cincang.
1 tangkai daun kari
1 tangkai daun sup *cincang
2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.
2.5 sdm kari ayam/daging
1 biji bwg besar *kisar
2 ulas bwg putih *kisar
1 sdt garam
4 sdm gula
500 ml air
Cara:
1. Kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih. Masuk daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan gula.
3. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering. Akhir skali taburkan garam dan daun sup.
4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
5. Masukkan inti kentang dahulu dan bubuh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. (telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi).
6. Goreng dengan api yang sederhana.
Cara Cara Kelim Karipaf
karipap yg sedia utk dikelim - gunakan gunting buang lebihan doh.
picit permulaan hujung karipap
tolak dari belakang ke depan sedikit menggunakan sipi ibu jari anda
sambil tolak sambil picit@penyekkan yg seterusnya
pastu tolak ke depan, menggunakan sipi ibu jari anda
tekan lagi dan teruskan langkah seperti di atas
teruskan buat hingga habis
siap dah!
karipap bulat pun boleh!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan