5 Okt 2012

46. Lepat Pisang


Ni kuih feveret masa kecik kecik dulu sampailah sekarang. Baru sekarang teringat nak buat sendiri, selalu dok beli je!!!
Bahan:
20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
4 biji pisang yg dilenyek halus
70 g tpg gandum
30 g tpg jagung
50 g gula pasir
4 sdm pati santan
secubit garam

Cara:
1. Pisang dilenyek, campur tepung, gula, garam dan santan
2. Macam biasa, kalau adunan lembut, tambah tepung, kalau keras tambah pati santan lagi.
3. Adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang yang telah dilayur.
4. Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung untuk membungkus.
5. Air dlm pengukus biar mendidih dahulu sebelum letak lepat, kukus 20 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan