25 Okt 2012

65. Kuih Power


PAU - KAK NOR
Bahan:
1kg tpg gandum
5 sudu besar gula castor
2 sudu teh baking powder
1 paket yis mauripan
1 sudu teh garam
1 biji telur
1 sudu besar spray/shortening/marjerin/butter
500ml air (ikut lembut)
Cara:
1. Satukan yis dgn 100ml air dan 2 sudu besar gula. Kacau hingga sebati dan biarkan hingga berbuih.
2. Dalam bekas/mangkuk yg lain, satukan tepung, baking powder dan garam.
Masukkan spray dan telur. Gaul. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli hingga menjadi doh.
3. Masukkan air sedikit2 dan uli doh hingga menjadi lembut dan tidak melekat pada bekas/mangkuk dan juga tangan.
4. Tutupkan bekas berisi doh pau tadi dgn kain tuala lembab hingga doh menjadi naik 2x ganda (lebih kurang 1 jam -
kalau cuaca panas lagi cepat naik)
4. Uli sekali lagi dan biarkan doh rehat sebentar barulah dibentuk2kan menjadi pau dgn meletakkan inti didalamnya
5. Letakkan atas kertas putih yg dipotong 4 segi sama.
6. Biarkan doh naik dan menjadi licin bahagian atasnya, barulah dikukus hingga masak (lebih kurang 8 - 10min
bergantung atas saiz pau yg dihasilkan)

Sukatan izah untuk rujukan:
250g tpg pau
1 1/2 sudu besar gula castor
1/2 sudu teh baking powder
2 sk yis mauripan
1/4 sudu teh garam
2 sb  telur
1/3 sudu besar spray/shortening/marjerin/butter
air (ikut lembut)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan