Assalamualaikum..
Ni saya nak kongsi resepi kuih keria asli! Ini merupakan kuih kegemaran saya. Saya memang feveret sangat kuih ni, Masa budak2 dulu, mak yang rajin buatkan kuih ni. La ni, turn saya pula buat untuk anak anak.
Sukatan dah ada jadi, mudahlah sikit kerje orang dapur! Tak perlu risau kalau adunan terlembik ke atau terkeras ke nanti. Resepi ni menggunakan tepung ubi sikit. Selalu orang hanya letak tepung gandum aje.. Bila kita letakkan tepung ubi adunan lebih cantik bila di goreng, tidak serap minyak dan tidak pecah. Ya lah tuuu!!!
Bahan:
250g keledek putih atau oren
1 sdm tepung ubi
80g tepung gandum
1/2 sdt garam
Cara:
1. Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas
2. Masukkan ke dalam campuran garam dan tepung, uli sebati cam biasa
3. Bahagikan kepada 16 bahagian
4. Bentuk bulat dan leperkan dan buat lubang di tengah
5. Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasan gitu!
6. Angkat dan toskan minyaknya, biarkan sejuk untuk proses sira gula
80g gula pasir
3 sdm air
Cara:
1. Masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
2. Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali
Segera tutupkan api
3. Terus mengacau hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih
Di hidangkan segera
* jika menggunakan keledek oren, tambahkan sedikit sukatan tepung kerana keledek oren sangat lembut
Tiada ulasan:
Catat Ulasan