30 Sep 2012

23. Kari Kepala Ikan


Selalu makan kari kepala ikan tapi masak sesekali je. Bukan apa, rasa dia tu yg buat sendiri semacam je, selalu tak habis! Kebetulan dok godek2 internet terjumpa lak ngan linapg cerita camne nak masak kari kepala ikan yg sedap dan lazat tuh! Kari dia buat kombinasi nyonya dan juga stail mamak Penang lah katakan. Konfem, aroma daun kari, daun kesum dan juga bunga kantan memang membangkit aroma. Yang bagusnya kari ni tidak menggunakan santan atau susu cair, sesuai untuk kesihatan

Bahan:

  • 2 ketul kepala ikan jenahak  (dibelah dua)
  • 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes)
  • 1 sudu kecil serbuk kas-kas
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 2 sudu makan cili giling
  • 2 sudu makan gula merah
  • 1 labu bawang besar (dihiris nipis )
  • 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
  • 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
  • 1 cm halia ( tumbuk )
  • 2 kuntum bunga kantan ( dibelah 4)
  • 2 biji cili merah
  • Sedikit daun kesum
  • 2 biji buah tomato dibelah empat
  • Daun kari
  • Kacang bendi
  • Minyak 
  • Air asam jawa
  • Garam dan perasa 
  • Air secukupnya

Cara:

1. Tumiskan bawang besar, daun kari  dan hamba campur hingga sedikit layu dan wangi masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
2. Masukkan cili giling tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
4. Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
5. Kemudian masukkan kepala ikan,daun kesum dan bunga kantan.Simbah2kan kuah ke atas kepala ikan.Sesuaikan rasa
6. Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api

Tiada ulasan:

Catat Ulasan