Hujan turun waktu petang menerbitkan idea ni. Layan je le tekak ni!
Bahan A:
10g serbuk agar agar
250g gula pasir
700ml air
200ml pati santan
100ml susu segar
1 cubit garam
Bahan B:
10g serbuk agar agar
250g gula pasir
1000ml air
Cara:
1. Untuk Bahan A, masak agarx, gula dan air hingga larut. Pastu kecilkan api dan masuk santan, susu dan garam, ketepikan dulu.
2. Untuk Bahan B, masak semua macam biasa, pastu ketepikan juga.
3. Mula dgn lapis 1, masuk agarx dalam jag, campur warna, tuang dalam acuan.
4. Bila dah membeku, tuang lapis 2 pulak, dan seterusnya proses berselang seli sebanyak 14 lapis (7 lapis setia satu adunan).
5. Sejukan dan terbalikan untuk hidangan, hiasan ikut citarasa anda!
6. Susunan agarx, lapis 1~13 agarx jernih, lapis 2~14 agarx santan. Warna ikut suka dan kreativiti masingx.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan