Salam buat semua dan selamat sejahtera...ni ada resepi yg paling senang dalam donia dan paling sedap, cepat dan ringkas untuk dibuat. Kebetulan tengah dok kemas umah, kemas punyer kemas jumpa sagu yang masih lagi sepeket... mantop, buat kuih sagu nih.... saya panggey `telur katak` ! hahaa.... budakx suka sangat kuih nih!.. saya pun ada wat puding sago juga... yg puding tuh mmg sodapppp.. pergh! Ok kita layan dulu yang ni
1 gelas sagu biji
2 gelas air
1/2 gelas gula pasir
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sdt garam
1 sdt esen rose
Sedikit pewarna merah
Cara:
1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan