Resepi ni sangat sedap, simple dan nyum! nyum!
Bahan bahan untuk buat shell atau crust
Butter : 170gm
Gula Icing : 50gm
Telur gred C : 1 biji
Tepung Gandum : 290gm
Esen Vanilla : 1 sudu teh
Pukul butter & gula guna spatula/ senduk kayu. Sekejap je tau!
Pastu masuk telur & vanilla, kita sebatikan
Masuk tepung sikit sikit
Uli sampai jadi doh yang lembut. Agakx nak lembut camne, terpulang!
Masukan doh dalam sampul plastik dan simpan dalam peti sejuk semalaman
Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dgn garfu sebelum dibakar, bakar pada suhu 170C selama 20~25 minit atau hingga masak
Biarkan crust betulx sejuk sebelum meletakkan filling dan cheese
Boleh buat banyakx, mana yg tak pakai simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan akan datang
Nota: Kalau guna telur gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat
Sediakan filling kesukaan anda seperti blueberry, strawberry, cokelat, kiwi, oren atau jam nenas. Kat kedai jual bahanx kek berlambak, pilih je. Kalau tak mau, boleh buat sendiri, xde hal punye!
Gunakan piping bag untuk proses memasukkan filling dalam crust
Lagi banyak filling lagi sedap! Bila dah siap, ketepikan, sediakan cheese lak
Cream Cheese 250gm
Gula Kastor 50gm
Telur gred B 1 biji
Esen Vanila/ lemon 1/2 sudu teh
Keluarkan cream cheese 30 minit sebelum digunakan
TAPI
jangan biarkan mencapai suhu bilik!!!
Sebatikan cream cheese dan gula hingga lemak berkrim
Masukkan telur dan esen, kita putar lagi!
Gunakan kaedah yang sama masa memasukkan filling tadi
Masuk penuh cheese macam dalam gambar
Proses Melorek
Ambil sedikit cheese tadi dan titikan sedikit pewarna yng anda suka dan ratakan sehingga warna bergaul sempurna
Proses melorek dilakukan masa cheese masih lembut, jangan biarkan cheese terlalu lama, bila dia mula mengering, susahlah sikit!
Ambil satu pencungkil gigi, buat garisx kecil di tepi
Bilangan garis ikut citarasa anda
Gunakan bahagian yang tajam, tarik dari atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapat bentuk tu
Dah siap, bakar guna suhu 170C selama 5 minit. Sentuh cream dgn hujung jari, jika tak melekat kira oklah tu. Takpun, bakar seminit lagi
Nota:
Guna api atas bawah tapi letak dekat rak bawah
1 adunan crust dapat 40 biji
1 adunan cheese dapat 80 cheese
Jadi, adunan crust tu buat 2 adunan
Dah siap bakar, boleh simpan dalam botol dan letak dalam peti ais untuk ketahanan dan kesegaran
Sumber: MasamManis
Tiada ulasan:
Catat Ulasan