4 Mei 2015

99. Ayam Masak Merah

Ayam Masak Merah
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor ayam - lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
60 ml santan (150)
250 ml air 
3 biji tomato - belah 4
1.5 sdt garam
Gula secukup rasa - saya tambah
Minyak utk menumis
Kacang peas - opsyenal (tambah 0.5 kiub ayam)

Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar

Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
5 ulas bawang putih
2 cm halia - hiris jadi 3 keping

Cara cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata.

Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak. 

Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Dikacau rata dan biarkan seketika.

Kemudian masukkan air mengikut banyak mana kuah yang disukai. Lepas tu masukkan santan untuk memekatkan kuah mengikut yang disukai.

Masukkan buah tomato dan garam. Masak sehingga pecah minyak. Taburkan sedikit gula, jika suka. Bila rasa dah sebati, dan warnapun dah cantik, bolehlah ditutup api.

Jika suka, boleh masukkan kacang peas, sebelum ditutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi minyak, nasi briyani atau nasi tomato.

Nasi Minyak (buat pada 300713, sedaap!)
400 gm beras basmati praboil (rendam air suam 30')
500 ml air 
125 ml susu cair
3 s/b minyak sapi 
1/2 kiub ayam + 125 ml air
2 cm kulit kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
5 kuntum bunga cengkih 
2 biji buah pelaga 
sedikit carrot [potong dadu kecil]
2 sdt garam

masak Lemak telur itik
1. kunyit hidup, bawang besar n cili api + garam
2. panaskan santan cair, masuk bahan tumbuk, serai titik, gelegak masuk telur itik
3. gelegak lagi, masuk santan pekat n pegaga

Tiada ulasan:

Catat Ulasan