4 Mei 2015

101. Soto

Angah Raja Lawak/ soto
Kue Teow
Cili boh, kicap pekat, cili sos, udang fish cake kerang, telur, sayur, kue teow, toge n kucai

Soto
Begedil Ayam
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan:
5 biji ubi kentang
Isi ayam - potong kecil
1 biji telur
Daun Sup
Daun Bawang
Bawang goreng 
Garam
Serbuk lada sulah

Cara cara:
Kupas dan basuh ubi kentang dan potong nipis. Goreng ubi kentang tadi sehingga empuk.

Semasa masih panas panas, tumbuk atau lenyekkan ubi yang di goreng tadi bersama sedikit garam dan serbuk lada sulah sehingga lumat.

Ayam dilumur garam kunyit dan digoreng seketika dan kemudian ditumbuk.

Masukkan ayam dan telur, gaul rata. Masukkan pula daun bawang dan sup serta bawang goreng yang ditumbuk atau diramas. Gaul hingga menjadi seperti doh.

Bulat-bulatkan doh tadi dan kemudian leperkan sedikit. Buat sehingga habis.

Panaskan minyak dalam 3/4 adunan sahaja bagi mengelakkan menyerap minyak dan digoreng sehingga garing. 

Jika suka, boleh juga dicelup ke dalam telur yang dipukul bersama sedikit garam sebelum digoreng.

Boleh lah dihidangkan samada dimakan dengan nasi putih, soto atau dimakan begitu sahaja. Selamat menjamu selera.

Nota:
Jika ada lebih, boleh digoreng separuh masak dan dimasukkan ke dalam bekas bertutup sebelum disimpan di dalam freezer. Bila nak makan, dikeluarkan dan goreng seperti biasa.

Behun Siam (spice route):
Bawang besar, bputih, cili boh, perencah adabi, telur, behun, daun limau purut, toge n kucai

Tiada ulasan:

Catat Ulasan