4 Mei 2015

91. Sambal Belacan

Sambal Belacan
khas untuk peminat peminat tegar sambal belacan....amalkan membubuh hirisan limau nipis sekali ngan kulitnya...sebab nanti badan anda wangi......
sambal ni anda boleh buat banyakkkkkkk......bila nak mkn ambil bubuh dlm mangkok sikit pastu yg bakinya simpan dlm peti ais..boleh tahan 4-5 hari jadi senang tak perlu buat sambal hari hari....
resepi sambal belacan ni tunggu.....

Cabai melaka 20 biji*
cili padi merah 10 biji*
cabai besar 3 biji
garam kasar 2 camca * kecil ( klu belacan dah masin kurangkan garam)
belacan 3 camca * besar penuh
gula 2 camca
asam jawa pekat 3 camca
limau nipis 2 biji tk perlu diperah airnya...terus di hiris 4 belah..dan potong sederhana**
air 1/2 cawan*

bahan yg bertanda * dikisar kasar guna blender ( sekejap saja tau kisar) sbb nk kasar kasar cabainya.....
pastu masukkan dalam mangkuk..bubuh gula, paste asam jawa dan sedikit ajinomoto( jika suka)- kacau bagi larut semuanya...pastu masukkan hirisan limau nipis tadi tu...pastu sebatikan...dah siap!!!! klu nk sedap lg...perahkan air limau nipis sikit masuk dlm sambal tu...wangi limau tu nanti akan lebih berkobar kobar rasa nk cepat 2 mkn nasi....mkn dng ikan goreng pun dh sedap sangat dah....

(kalau nk sambal tu ada kuah banyak..tambahlah air sikit. je lg)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan