4 Mei 2015

100. Cobaan Beriani n BBQ

Cobaan (beriani n bbq)
Jumaat 220814
http://www.delimazamrud.my/2012/08/nasi-briyani-daging.html
http://www.delimazamrud.my/2012/09/persediaan-untuk-bbq-party.html

1kg daging (potong cube besar2)
1 sdm pes halia + bawang putih
1/2 c bawang goreng
2 biji tomato (potong dadu)
3 biji cili hijau (potong kecil)
1/2 sdt garam masala
1/2 sdt serbuk kunyit
1/2 sdt serbuk cili
1 sdt rempah briyani
1 sdm lemon juice
1 c yoghurt (1 c susu cair + 1 sdm lemon juice)
3 sdm minyak zaitun
2 tangkai daun pudina
Garam secukup rasa.
Safron (pewarna kuning telur)

Cara2 nk masak
1. Masukkan daging kedalam periuk, kemudian masukkan pes halia + bawang putih, 1/2 c bawang goreng, tomato, cili hijau, garam masala, serbuk kunyit, serbuk cili,  rempah briyani, lemon juice, yoghurt , minyak zaitun, daun pudina dan garam secukup rasa.. Gaulkan sebati seperti dalam gambar.
2. Masak sampai daging empuk ( xperlu bubuh air sbb nnt air daging akan keluar, aku guna pressure cooker, kalau xde leh masak atas dapur behsa je api perlahan supaya tak hangit,.)
3. Mengikut resepi asal bahan nie perlu di perap selama 1 - 2 jam, tp aku xsabo lapo sgt so aku bedal je masak, stil sedap but kalau peram mungkin lg sedap kut..

Hah tu ler pressure cooker aku yg antik tu heheh.. Aku masak lebih kurang 1/2 jam, sampai daging betul2 empuk.. Kalau korang guna periuk biasa korang masak sampai daging empuk dan kuah dia sedikit pekat menggunakan api yg perlahan.. Hah tgk tu xletak air pun dah agak berkuah :D..

Nasi
4 cawan beras basmathi 
1 sudu besar butter 
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga cengkih

Sementara tunggu daging tu masak.. Rendam beras selama 30 minit dan tos kan. Bila daging dah masak baru masak nasi. Masak beras dengan 4 cawan air ( jumlah air sama ngan beras ). Letakkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih ( kalau korang nk letak dlam bunjut pun boleh ) dan juga butter seperti dalam gambar, letak garam secukup rasa masak sampai air kering ( sebelum kering korang ambik ler air nasi tu dlam 3 sudu besar tuk rendam saffron dan pewarna ). Bila sudah kering toskan seperti dalam gambar.. Kalau korang letakkan 3 sekawan tu dlam bunjut korang leh buang je xyah risau kalau tergigit masa mkn nnt hehhe..

Gam
Bila daging dah masak n kuah dia sedikit pekat dan juga nasi dah masak.. Masukkan sedikit kuah sebagai base kat bawah ( kalau korang ade daun pisang lg bagus buat kan lapik supaya nasik tak berkerak dan hangit. Pastu masukkan separuh nasik, kemudian masukkan lebihan daging dan kuah nyer sekali, pastu tutup balik daging dengan lebihan nasi. Kemudian tuang saffron dan taburkan lebihan bawang goreng seperti dlam gambar. Tutup periuk dan masak selama 20 minit or sampai nasi betul2 masak dengan api yang paling kecil.

Bila sudah masak, Gemburkan nasik perlahan2 supaya beras tak patah. Siap tuk dihidangkan.. Korang boleh makan nasik nie ngan salata ataupun raita.. Aku masak nie aku gunakan bahan2 ape yg ada kat umah je.. Kalau leh daun ketumbar + daun pudina lg naik bau nasi briyani nie.. Kalau ikut ka resepi asal masak nasik tu pun letak daun bay leaf hehheh kire aku nie derhaka ckit ler orang nyer muahhahah..

Kuih Bakar
Bahan: 3 helai daun pandan + 250 ml air, 250 ml air + 200g gula pasir, 250g tepung gandum, 1 sdt garam, 3 biji telur, 300ml santan, 1/8 sdt pewarna hijau epal

300814
Koleh Kacang
A. 200g gmerah, 50g gpasir, 150ml air, 1/2 dpandan (250ml air gula)
B. 150g tkhijau, 1/2 sdt garam, 200ml santan 650ml air
TM: 300ml santan + 1/8 sdt garam (berlemak n naik minyak cepat)
Kacau 20~25 minit api sederhana

Santan 400ml, 1000ml
Gmerah 400

NASI MADGHOUT (nasi yang menggunakan periuk tekanan)
2 1/2 cawan beras basmathi@ egyption rice
1 kg daging kambing (guna pressure cooker 15 minit
4cawan air utk merebus daging (bergantung pada beras digunakan)
2 biji saiz sederhana bawang besar (dicincang/didadu)
3 ulas bawang putih (dicincang/didadu)
sedikit halia
2 biji lada hijau
3 sudu besar pes tomato
1 1/2sudu besar rempah kabsa
1sudu kecik lada hitam tumbuk
2 biji tomato dicincang /didadukan
1 biji limau kering, 5 biji buah pelaga, 2 biji bunga cengkih,1 batang kulit k/manis dan 2 helai daun bay
garam
2 sudu besar butter atau 1/2 cawan minyak jagung (mana2 yang ada kat umah)
mula2 skali perap dahulu daging atau ayam dgn 1 1/2sudu besar rempah kabsa dlm 2 @ 3 jam
dan 
basuh bersih dan rendam beras basmathi/egyption rice dlm 2 jam nanti time nak masak baru toskan air nya ye
cara masak
dlm periuk tekanan kalau takde periuk tekanan guna periuk nasi pun boleh
1. Panaskan minyak ... tumis buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan 
masukkan bawang merah dan halia ketuk dan lada hitam... tumis hingga 
agak2 layu sahaja
2. kemudian masukkan tomato paste dan bawang putih dan air, daun bay, 
limau kering dan tomato cincang... kacau dan masukkan daging perapan 
rempah kabsa tadi.. dan masukkan garam
3. tutup periuk tekanan dan masak dlm 15 minit utk daging kambing 
4. buka balik penutup periuk tekanan...dan masukkan beras dan lada hijau 
..masak mcm masak nasi tu.. agak2 dah kering tp masih basah nasi tu kacau sebentar dan baru tutup dgn penutup periuk tekanan dan slowkan api utk elak hangit dlm 5-10 minit..siap..
boleh dihidang dgn salatah dan satah
PENYEDIAAN SALATAH 
* 2 biji tomato dipotong dadu
* 2 cili hijau dipotong
* 2 biji timun - dipotong dadu
* sedikit daun ketumbar - potongkecik2
* lemon - utk diperah
* garam secukup rasa
-campurkan semua bahan ni dan perah ngan lemon
satah
* 2 biji tomato
* 2 biji cili hijau
* sedikit batang daun ketumbar
* garam dan secukup rasa
potong kecik2 tomato, cili hijau, batang daun ketumbar - kisar kasar bahan2 ni dan tambah garam/perisa

2. Super Moist Eggles Chocolate Cupcake

Bahan:
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sudu ecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (Rahel guna brand Tudor)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dr pt ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak atau myk jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara:
1.Panaskan oven pd suhu 160'C.Sediakan loyang kek.Griskan dengan
   mentega.(Rahel bakar versi cupcake).
2.Ayakkan tepung bersama bkg powder,soda bikarbonat & serbuk koko
   di dalam bekas besar.Masukkan tpg susu,garam dan gula perang.Kemudian
   kacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk,minyak masak,esen vanila dan coffe emulco/chocolate
   emulco.Kacau perlahan-lahan dg whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali,masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta se
   hingga sebati.
5.Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.Sejukkan kek setelah masak.Boleh jugak dihiaskan dengan topping kegemaran.

Acar Buah
http://intai-intaidapurfha.blogspot.com/2013/04/acar-buah-traditional.html

BAHAN A (Bahan tumis)
1.5 cawan Minyak untuk menumis
5 ulas bawang putih + 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 sudu besar biji sawi
halia sebesar ibu jari (ditumbuk)

BAHAN B (Rempah tumis, Campur semua sekali)
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar penuh serbuk cili
1/3 sudu besar 'halba sahaja'/ bukan halba campor ya.. (goreng kering dan ditumbuk)
1/2 Sudu Besar Jintan Putih biji (goreng kering dan ditumbuk)
1/2 Sudu Besar Jintan Manis biji (goreng kering dan ditumbuk)
1 sudu besar Rempah biji (goreng kering dan ditumbuk)

BAHAN C
3/4 botol cuka makan
1/2 kilo gula putih atau 3/4 kilo gula merah
Garam

BAHAN D (Buah-buahan)
1/2 Kilo Buah buahan Jeruk campur
3 biji Limau Jeruk (belah 12. Boleh di beli di Kedai Mamak: Limau Acar)
Prune tanpa tiada (* Tak dimasukkan sebab tak dapat cari. Kalau kat KL boleh dibeli di Pasar Chow Kit)
1 kotak Buah Kurma
1 cawan Cili Padi (lebih banyak lebih pedas .. lebih sedap)
15 ulas Bawang Putih (setiap ulas yg belah 2)
15 ulas Bawang Merah (setiap ulas yg belah 2)
1 cawan Kismis
1 paket buah pala (yang bersalut gula atau potongan dari 2 biji)
halia (sebesar 1/2 tapak tangan)
Buah belimbing kering  (* Tak dimasukkan sebab tak ada stok)
* Panas kan air sampai mendidih dan celurkan satu satu (SEKEJAP sahaja <> 0.5 minit) semua diatas kecuali 'Limau Jeruk dan buah pala'

BAHAN E (Untuk tabur)
3 sudu besar bijan (goreng kering)
2 sudu besar biji sawi (goreng kering)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumiskan  bahan A sehingga garing.
3. Masukkan bahan B, kacau jangan biar hangit dan terus masukkan bahan C.
4. Biarkan sampai mendidih dan sedikit kering (berbuih-buih air gula..)
5. Masukkan bahan D dan akhir sekali bahan E dan digaul sedikit supaya bercampur. (JANGAN dikacau terlalu lama kerana buah akan hancur)
6. Bila mendidih terus padamkan api (Jangan masak terlalu lama kerana buah akan kecut)
* (Pastikan tiada air di gunakan. Air dari buah-buahan akan sendiri nya keluar sebagai kuah)

Boleh bertahan ~ 1 tahun jika dimasak dengan betul dan tidak bercampur dgn air.

bbq
http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/2013/10/kambing-panggang-bersos-bbq.html

http://pemanggang-ajaib.com/resepi-daging-kambing-panggang-dan-sos-black-papper-resepi-pemanggang-ajaib/

http://mystrawberi.blogspot.com/2012/06/cara-buat-kambing-bbq.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan