27 Okt 2012

68. Aiskrim Cendol Gula Wangsa Maju

Resepi aiskrim ni pun dapat dari Ita
Nampak mudah aje cara membuatnya..!

Saya buat setengah daripada adunan. Maklumlah baru nak belajar buat, menjadi pulak tu! kebetulan sedap sangat dan menepati selera kami sekeluarga..
Terima kasih Ita! ^_^ 

Kami sekeluarga sukakan rasa cendol ni, memang mengancam. Sesuai untuk dibuat niaga jika mau le!!! Kalau tak mau, makan sendiri ngankeluarga aje pun dah cukup lah tu!!!
Bahan:
2 cwn santan
1/2 cwn susu cair
1 cwn gula icing
3 sdm susu tepung
1/2 cwn air
3 sdm tepung ubi
1/2 cwn cendol
1 buku gula Wangsa Maju (ada jual kat carrefour wangsa maju je)
2 helai daun pandan disimpul

Cara:
1. Panaskan santan atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih, dah didih sejukkan.
2. Dalam periuk lain satukan tepung ubi dan air. Masak atas api sederhana sehingga menjadi kanji. Biarkan sejuk.
3. Pukul susu cair dan gula icing hingga gula melarut. Masukkan santan dan kanji berselang seli. Terus memukul hingga sebati..
4. Tambahkan susu tepung dan terus pukul hingga rata.
5. Simpan dalam peti ais hingga separuh beku. Keluarkan dan pukul semula hingga lembut.
6. Kacau rata dan simpan semula kedalam peti ais hingga beku.
7. Masak gula melaka bersama daun pandan dan air hingga pekat. Biar sejuk.
Sedia dihidangkan ais krim bersama cendol dan sirap gula Melaka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan