4 Okt 2012

41. Tepung Bungkus

Assalamualaikum!
Kuih lagi kan, layan jerk la yerk..kalau kuih memang jarang beli, lebih baik buat sendiri...petua menyimpan daun pisang lama dalam freeze, balut dgn kertas suratkhabar lama ditutup kemas dan letakkan dalam freeze....insyaAllah, daun pisang tu tahan dalam sebulan lebih.....resepi Tepung Bungkus ni pun kopi orang punya, dah banyak kali makan tapi baru kali ni nak buat tau.....sukatannya pun senang nak ingat dan nak membuatnya juga senang dan hasilnya Tepung Bungkus ni sangat sedappp....
Bahan:
1 cwn tepung beras 
2 cwn santan 
0.5 sdt garam
daun pisang

atau:
200 g tepung beras
20 g tepung ubi
1.5 sdt garam
300 ml pati santan
700 ml air

Inti:
1/2 biji kelapa parut
1/2 cwn gula merah
1 sdm gula pasir
1 helai daun pandan
200 g tepung pulut

Cara Inti:
1. Satukan semua bahan inti dan gaul rata. Kemudian kacau atas api perlahan hingga kering. Sejukkan kemudian bulat2kan inti kelapa tu.
2. Ambil 200 g tepung pulut dalam bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tepung boleh diuli. Uli sebentar. Ambil bancuhan tepung pulut sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa macam buah melaka tu!.
Buat sampai habis dan ketepikan.

Cara Balut:
1. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran yang diperlukan. Lap daun pisang bersih2.
2. Satukan tepung beras dan santan, masak dengan api perlahan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
3. Letakkan 2 sdm bancuhan tepung diatas daun pisang. Kemudian letakkan inti tadi.
4. Tutup daun pisang dan lipat kedua2 hujung daun dan kukus selama 15 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan