8 Okt 2012

55. Inti Karipaf Telur

Ni dia koleksi resepi inti telur untuk apa apa jelah, karipaf boleh roti canai boleh, popia pun boleh!
Resepi1
Bahan:
Telur - 10 biji
Daun Pasli (cincang) - 10 tangkai
Lada hitam dan Garam

Cara:
Pukulkan telur, daun parsley, serbuk lada hitam dan garam.
Tuang di atas pastry, goreng sehingga garing.
Angkat dan hidangkan.

Resipi2

Bahan:
telur (1 biji karipap = 1 biji telur) ni untuk karpaf giant gitu
bawang – didadukan @ ricih halus (ikut suka, tiada cara potong yang salah)
cili hidup/cili api..
lada sulah
daun celery/sup sebagai penambah bau… baru lagi berselera..
option sayuran lain – Carot diricih halus/kucai (semua ni baik untuk ibu menyusu)


Cara:
1. Pecahkan telur 1 biji, tabur bawang, cili, lada sulah dan daun celery/ sayur. 2. Pastu temukan bahagian tepi kulit untuk di kelim.. kelim bagi comel2 yer…   kelim ni kena elok2, jangan terburai, nanti kalo terkeluor telur tu!!!


Resipi3: Inti-telur+daun bwn/sup+bawang+sedikit garam (dipukul cam nk wat telur dadar tu)

Resipi4:

Bahan: Cili merah, cili hijau, bawang besar, telur, garam 

Cara: Pukul semua bahan tadi dan goreng sambil hancurkan telur tu mcm kita buat omellete.

Resipi5:

Ubi kentang rebus dilenyek lumat, masuk bawang besar, cili merah, daun sup,  daun bawang, garam secukup rasa.
Pecahkan telur ayam ke dalam adunan tadi dan tambah sedikit lada hitam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan