1 Okt 2012

26. Laksa Serawak



Saya dah lama tak makan laksa ni. Selalu tu makan kat Laksa Shack JJ & K4 WM, lepas duax tu tutup makan angin jele! Tah camne, arini teringat lak nak makan laksa, tapi kene buat sendiri. Akhirnya tercapai gak hasrat di hati. Jom layan resepinya. Sedaaaappp!

Bagi yg belum pernah makan laksa Sarawak ni, sila2lah cuba resepinya. Sekali makan mesti nak lagi dan lagi. Kalau tak dapat nak carik pesnya, bolehlah cuba buat sendiri. Kalau malas nak buat, boleh order pes melalui saya.



Pes:

8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
10-12 tangkai cili kering*
1 in lengkuas*
1 sdk ketumbar
1 sdk jintan manis
1 sdk jintan putih
3 biji buah keras*
2-3 batang serai*
1 in belacan bakar*
1/4 cwn kacang tanah (digoreng)
1/4 cwn bijan (digoreng tanpa minyak)
sedikit garam
minyak utk menumis

Cara:

Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan bahan-bahan bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula, kacau rata-rata.
Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.

Resepi Laksa Sarawak

Bahan:

200 g pes laksa Serawak (nak senang guna pes laksa Hj Manan)
Isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
1/2 kg  udang basah 
1 bks mihun (direndam dan dicelur)
4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
2 btg serai (diketuk)
200-250 ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Taugeh (dicelur)
Daun ketumbar (diracik)
Limau kasturi secukupnya (dibelah dua)

Cara:

1. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang.
2. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. 
3. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
4. Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi.
5. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering. 

Resepi Sambal Udang Kering 

Bahan:
6 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
sedikit belacan bakar (dikisar)
segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
4-5 sdm cili boh 
sedikit air asam jawa
garam dan gula

Cara:
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan