22 Sep 2012

Lontong @ Lodeh

Selamat Hari Raya! Fisrt time buat kuah lontong sendiri. Hajat hati saja nak cuba cuba, tup! tup! menjadilah pulak! Sedap, ringkas dan boleh disediakan oleh sesiapa aje. Nak buat jualan pun boleh, senang je.

Sayuran
1/2 biji kobis (potong kecil)
5 batang kacang panjang (potong pendek)
2 biji terung bulat/panjang (potong kecil)
3 biji kentang (potong kecil)
1 biji carrot (potong kecil dan pendek)
2 kpg tauhu (gorengkan dan potong dadu)
1 kpg tempe (potong kecil dan gorengkan)
1 biji kecil sengkuang (potong pendek dan kecil)
2 biji cili merah (hiriskan)
1 biji bawang besar (mayangkan)
Suhun dan fucuk (rendamkan supaya lembut)

Bahan Kisar
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 biji buah keras (sangai dulu tau pastu tumbuk sikit)

Bahan Lain
250g santan, 250g udang hidup, minyak, garam

Cara Caranya
1. Panas minyak dan tumis bahanx kisar tadi.
2. Masuk udang, santan, sayuran yang keras biar lembut dulu.
3. Bila dah lembut, masuk sayuran lain.
4. Dah mendidih, masuk garam, kalau rasa ok, dah siaplah tu maknanye!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan