27 Sep 2012

15. Tepung Pelita

TEPUNG PELITA


Bawah Hijau:

1 cawan tepung beras
1 sdm tepung jagung
1 cawan gula
7 cawan air daun pandan (tambah sedikit pewarna hijau)

1. Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat.

2. Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas2 kegemaran dan ketepikan.

Atas Putih:

¾ cawan tepung beras
½ sdm tepung jagung (boleh guna 1 sudu)
7 cawan santan (campur 2 cawan air dan 5 cawan pati santan)
½ sdt garam

1. Larutkan bahan2 dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat.

2. Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.

Sedap sangat2!! Betul2 melt in the throat! Kalau tak suka lemak sangat lapisan atas, boleh kurangkan santan dan lebihkan air. But I like!!!
Resepi 2
Bahan:
Lapis Bawah:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan-kisar dengan sedikit air, ambil jusnya(dalam 2-3 sudu)
sedikit kapur makan(saya tak letak)

Lapis Atas:
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
4 cawan santan
sedikit garam

Cara:

Lapis Bawah:

1. Masukkan tepung beras dalam periuk, masukkan gula, bancuh dengan air hingga tidak berketul, masukkan jus pandan(saya tambahkan sedikit pewarna hijau supaya nampak lebih cantik), masukkan kapur yang dibancuh dengan sedikit air dan ditapis(jangan letak banyak kapur nanti pahit).
2. Masak di atas api sederhana hingga pekat, kena selalu kacau, supaya tak berketul. Bila dah pekat, masukkan dalam bekas

Lapis Atas:
1. Masukkan tepung beras, santan dan garam dalam bekas, kacau sebati, masak atas api hingga pekat, proses ni lama sikit, kalau ikut resepi asal santan dalam 4 cawan, saya kurangkan menjadi 3 cawan setengah(cepat sikit masak, HEHE). Dah pekat masukkan dalam bekas yang berisi lapisan pandan tadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan