27 Sep 2012

13. Karipap Daging Rangup

Bahan-bahan (50 biji)

Inti:

2 sudu besar minyak
½ batang besar kulit kayu manis
½ biji bawang besar* Bahan Tumbuk
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
½ inci halia*
½ sd besar jintan manis*
3 sudu besar (75 ml) serbuk kari*
400 gm daging cincang @ daging lembu dipotong dadu kecil
1 sd teh garam / secukup rasa
350 ml air
2 sd teh gula / secukup rasa
500g kentang - dipotong dadu
300 gm bawang besar - dipotong dadu

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang.

2. Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.

3. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang. Kacau hingga mula kering.

4. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

Doh Karipap:
500 g tepung gandum - diayak
½ sd besar garam
94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
1 biji telur
½ cawan ais. letak je cube ice dlm cwn yg standard saiz d rumah.
250 ml air
Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai

Cara:
1. Masukkan tepung dalam mangkuk. Gaul tepung dgn telur hingga jadi macam serbuk roti.

2. Dalam bekas lain, masukkan air bersama garam dan ais, tunggu!

3. Panaskan lepa susu @ marjerin atas api kecil hingga berbuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.

4. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit demi sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Keperluan air mengikut jenis tepung. Rehatkan 1 jam.

5. Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±25 keping karipap) Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas papan canai. Gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder .

6. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sdm (kalau suka inti banyak)/ 1 sdt penuh (inti sederhana). Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.

7. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.

8. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.

* Boleh juga digunakan crisco, minyak sapi, mentega atau keduanya (nisbah 1/2:1/2).
* Kalau malas nak canai semua doh, boleh beku doh dibalut plastic dalam. Nak guna, keluarkan dan tunggu kembali asal.

* Karipap belum digoreng boleh disimpan lama dengan menyusunnya atas dulang terlebih dahulu dan letak dalam fridge hingga beku. (1-2 jam). 

* Kemudian ambil setiap satu dan balut plastic agar tak melekat, baru boleh simpan dalam bekas plastic dan letak dalam fridge semula.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan