4 Mei 2015

90. Dah Buat, Sedaaap!

Sudah Buat Sedap!
Pes Ikan Bakar
5 helai daun limau purut - hiris halus
3 sdm minyak bawang putih
(6 ulas bawang putih, tumbuk dengan kulit kulitnya.  Panaskan 1/2 cawan minyak, tumis bawang putih tadi hingga garing)
1 sdt garam
1 sdm gula

Bahan kisar: (280315)
3 sdm cili kering kisar (guna 3 biji cili merah)
2 biji buah keras 
6 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
2 batang serai 
2 hiris lengkuas

Cekodok Bawang (sedaap! 140415)
250g tgandum, 1.75c air, 1sdt yis, 1sdt garam, bbesar, lada merah n ikan bilis

roti jala
roti jala mudah...masukkan telor sebiji, tepung 2 cawan (250g), garam 1 sdm, air 3 cawan (400ml:2 cawan+50ml),  pewarna ke dalam blender. kisar halus. pastu dah siap. masukkan dalam mangkok. panaskan kuali nipis. pastu masukkan adunan td kedlm acuan roti jala. sapu minyak sedikit pada kuali. tibarlah roti jala tu jarang2kan sikit sepaya nanti waktu cicah kuah dapat melekat dan meresap masuk cepat...nk puas mkn...buat sebesar permukaan kuali tu setiap biji. kenyang!!!

kari ayam ubi kentang (resepi ni sangat sedap!!!!!) 260315
lain dari yg lain sebab saya campur rempah kerutuk...mkn ngan lemang ketupat lg sedappppp: ayam 1 dada. rempah gulai daging 2 bks. (Opsyen: tak boh pun xpe dah eh! serbuk cili 1 sdm / cili kisar 2 sdm) rempah kerutuk 1 bks. bwg merah 5. bwg putih 3. halia. rempah 4 sekawan. minyak 3/4 cawan. ditumis semuanya.sampai rempah masak.  ayam dipotong kecil2. ubi kentang juga potong kecil.bila rempah dah pecah minyak cantik, masukkan ubi dan ayam td. kacau sebati. bila ayam tu dah keluarkan air dia..masukkan air 1 cawan . kacau lgggg....masukkan gula, garam dan serbuk perasa, masak lg 30 minit. pastu tambah air lg 1/2 cawan. dah kuah kental pekat...tutup api...rasailah masin manisnya ikut selera anda.

kari ni saper yg betui betui suka rempah...dia mesti suka kari yg tk guna santan. tapi kuah kena pekat betui dan rempah mesti banyak dari biasa...sekali buat rempah (kecil) mesti 4-5 bungkus lah

saya klu buat kari untuk makan bersama nasi....memang tk guna santan. kari ikan, ayam, daging semua tk guna santan. janji rempah kena boh banyak....air satu cawan je..yg lain tu guna air yg keluar dari daging ayam tu je....baru sedap...powerrrr
tapi klu saper yg suka santan...tambah santan je seleps masukkan ayam 15 minit..biar air ayam keluar dulu..tambah air...bila dah didih baru masukkan santan

DALCA
dalca guna 2 bungkus kecil kari ayam, 1 bungkus kecil kari ikan dan 1/2 bungkus kecil rempah kurma.semuanya disatukan dan disebatikan. klu nk pedas..boleh tambah serbuk cili 1 sudu besar. ini sukatan untuk 1kg ayam@daging. kiub ayam tu cuma untuk penyedap rasa saja.

Kuah Kacang Coq Udang
2 sdt garam, 3 sdm gula, 1 sdm pati asam
4 sdm cili boh (asal 6 sdm)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan