Lauk kegemaran saya sejak dulu lagi. Senang je, golek dulu ikan dalam tepung jagung pastu goreng. Kemudian baru sediakan sosnya.
Bahan:
1 ekor ikan bawal/ siakap2 sdm tepung jagung
3 sdm sos tomato
3 sdm sos cili
2 sdm sos hoisin cop Life
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 in halia
3 biji cili merah
1 sdm cuka
Cara:
1. Ikan dibersihkan, lumur tepung jagung dan goreng sampai garing. Tepikan.
2. Panaskan kuali, masuk 2 sdm minyak masak, tumis bawang putih, bawang merah (dipotong bulat) dan halia. Bawang besar tak payah mayang halus. Bila naik bau, masukkan air kira2 satu mug. Kalau nak kuah banyak, bubuhlah lebih. Pastu biarkan mendidih seketika.
3. Masukkan sos, kacau dan biarkan mendidih lagi. Masuk cili merah yang telah dipotong halus2 dan panjang2. Cuka last sekali. Siap!!!
Peringatan:
- Kalau kuah terlalu cair, bancuh satu sudu tepung jagung dan masukkan ke dalam sos sebelum ikan dimasukkan.
- Masukkan jugak buah tomato, carrot, nenas dan lada benggala (selepas menumis dan bubuh air). Daun bawang yang dipotong panjang2 dua inci pun elok dimasukkan sekali.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan