21 Nov 2012

76. Ikan Masam Manis

Lauk kegemaran saya sejak dulu lagi. Senang je, golek dulu ikan dalam tepung jagung pastu goreng. Kemudian baru sediakan sosnya.
Bahan:
1 ekor ikan bawal/ siakap
2 sdm tepung jagung
3 sdm sos tomato
3 sdm sos cili
2 sdm sos hoisin cop Life
2 labu bawang besar 
3 ulas bawang putih 
2 in halia 
3 biji cili merah
1 sdm cuka

Cara:
1. Ikan dibersihkan, lumur tepung jagung dan goreng sampai garing. Tepikan.
2. Panaskan kuali, masuk 2 sdm minyak masak, tumis bawang putih, bawang  merah (dipotong bulat) dan halia. Bawang besar tak payah mayang halus. Bila naik bau, masukkan air kira2 satu mug. Kalau nak kuah banyak, bubuhlah lebih. Pastu biarkan mendidih  seketika.
3. Masukkan sos, kacau dan biarkan mendidih lagi. Masuk cili merah yang telah dipotong halus2 dan panjang2. Cuka last sekali. Siap!!!
Peringatan:
- Kalau kuah terlalu cair, bancuh satu sudu tepung jagung dan masukkan ke dalam sos sebelum ikan dimasukkan.
- Masukkan jugak buah tomato, carrot, nenas dan lada benggala (selepas menumis dan bubuh air). Daun bawang yang dipotong panjang2 dua inci pun elok dimasukkan sekali.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan