21 Nov 2012

75. Mee Kari Melayu

Apabila bercerita pasal Mi Kari, korang tak payah kelentonglah. Saya ni memang terer dalam bab makan mi kari. Pantang jer dengar ada restoran jual Mi Kari, saya akan terjah!! Tapi maaf yer, sekarang tak lagi, tekak saya tak lalu dah nak makan kat luar, masak sendiri lagi baik
Tu dia, mi kari ketam
Bahan:
8 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sdm belacan Maggi
1/4 cwn cili boh
1/2 cwn serbuk kari Babas
5 tangkai daun kari
4 btg serai
2 ekor ketam bunga
1 cwn pati santan
kerang (rebus dulu), mee kuning/ bihun, taugeh (jgn lupa celur)
daun bawang, daun sup, limau kasturi, bawang goreng

Cara:
1. Tumbuk bawang, buah keras dan belacan kemudian tumis hingga wangi
2. Masuk cili boh, kacau sampai garing. Masuk kari, daun kari, serai dan 1/2 cwn air masak hingga jadi pes.
3. Bila pes dah wangi, masuk ketam diikuti 2 cwn air, melegak masuk santan
4. Macam biasa garam ikut rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan