12 Nov 2012

73. Kuih Getas

Hari ni Isnin, teringin lak nak makan kuih getas. Kebetulan dah sampai kat pasar Cokit belilah kelapa parut putih RM1. Sampai rumah terus buat kuih ni. Nie salah satu kuih kegemaran saya. Baru arini dapat buat!!! Memang sedap gileer! Konfom jadik punye, tak caya buat dulu komen kemudian. kalau tak jadi tu, memang sah korang takdak semangat memasak kuih muih!!!
Bahan:
125 g tepung pulut
10 g tepung gandum
75 g kelapa parut
75 ml air
1/2 sdt garam halus

Cara:
1. Tuang air dan masukan garam dalam bekas adun
2. Masuk kelapa dulu dan sama ratakan dalam air, pastu masuklah tepung
3. Gaul macam biasa hingga jadi doh
4. Bahagikan kepada 12 bahagian, bulat bulatkan pastu leperkan
5. Goreng hingga kekuningan.

Sira:
40 g gula pasir, 25 ml (1.5 sdm) air - masak air dan gula hingga agak agak nampak bertali, masukan kuih yg digoreng tadi hingga bergula. Senang je!

Cuba....kalau tak menjadi kita masukkan dalam tong sampah....esok cuba lagi. Jangan mengeluh bila tak menjadi dan jangan blame saya. Insyaallah anda akan berjaya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan